Iaido is van oorsprong de zwaardkunst van de Samurai.

Eeuwenlang was het bestuderen van vechten met een Katana noodzaak voor het overleven op het slagveld. Waar men in Europa de degens en zwaarden kruisten (met het kenmerkende geluid van botsend ijzer), ging dat in het Verre Oosten heel anders. Men trok zo snel mogelijk de Shinken (scherpe Katana) uit de schede om er vervolgens een slag, stoot of snijbeweging mee te maken.

De DO in Iaido staat voor ‘De Weg’ van het snelle trekken, de actie,  het zwaard schoonmaken en het zwaard opruimen. Dit alles gebeurt tegen een denkbeeldige tegenstander. De JUTSU of JITSU in Iaijutsu staat voor vechten met het zwaard tegen een tegenstander. Hierbij gaat het meestal om een actie en een tegenactie. Dit zonder elkaar daadwerkelijk te raken met het zwaard. Full contact gebeurt bij Kendo en Kenjutsu, waarbij Bamboe zwaarden worden gebruikt en beschermende kleding wordt gedragen.\

Een onderdeel van Iaido zijn Kata’s. Dit zijn series van vooraf afgesproken bewegingen in een vaste volgorde. De Kata’s die Shin Sei Ryu bestudeert, heten Pinang. De basis bestaat uit 19 Pinangs. Pinangs zijn een onderdeel van onze zwaardstijl: Tai Ki Ken Do.

Iaido training bij Shin Sei Ryu

Iaido is voor iedereen. Man, vrouw, jong, oud, sportief of beginnend. De Iaido lessen zijn voor leerlingen van 16 jaar oud. Tijdens een training wordt er veelal gewerkt met houten zwaarden (bokkens) en met botte stalen zwaarden. Ook de houten Jo’s, houten Tanto’s en Shoto worden tijdens de training weleens gebruikt. In een les trainen we vaak aanvals/verdediginscombinaties. Na de uitleg ga je aan de slag met een partner om de oefening onder de knie te krijgen. Gedurende de training wissel je van partner. Het oefenen van (individuele) kata’s is ook vaak onderdeel van een Iaido les.

Trainingstijden en locatie

De Iaido lessen vinden plaats in dorpshuis de Leghe Polder in Beuningen. Zowel op woensdagavond als op zaterdagochtend worden Iaido lessen gegeven. Hier vind je de actuele trainingstijden.

Daarna(ast) is het mogelijk om een proefpakket af te nemen, om 4 weken langer mee te doen, alvorens lid te worden.

Gratis 2 proeflessen?

Potentiële leerlingen zijn altijd van harte welkom om GRATIS twee proeflessen mee te doen. Neem daarvoor gerust contact met ons op. Om een proefles te volgen heb je niet meer nodig dan een T-shirt en trainingsbroek.

Daarna(ast) is het mogelijk om een proefpakket af te nemen, om 4 weken langer mee te doen, alvorens lid te worden.