Bob Walker sensei Iaido

Iaido is van oorsprong de zwaardkunst van de Samurai. Eeuwenlang was het bestuderen van vechten met een Katana noodzaak voor het overleven op het slagveld.

Waar men in Europa de degens en zwaarden kruisten (met het kenmerkende geluid van botsend ijzer), ging dat in het Verre Oosten heel anders. Men trok zo snel mogelijk de Shinken (scherpe Katana) uit de schede om er vervolgens een slag, stoot of snijbeweging mee te maken.

De DO in Iaido staat voor ‘De Weg’ van het snelle trekken, de actie,  het zwaard schoonmaken en het zwaard opruimen. Dit alles gebeurt tegen een denkbeeldige tegenstander. De JUTSU of JITSU in Iaijutsu staat voor vechten met het zwaard tegen een tegenstander. Hierbij gaat het meestal om een actie en een tegenactie. Dit zonder elkaar daadwerkelijk te raken met het zwaard. Full contact gebeurt bij Kendo en Kenjutsu, waarbij Bamboe zwaarden worden gebruikt en beschermende kleding wordt gedragen.

Gelukkig vechten we niet meer met scherpe zwaarden tegen elkaar. Om toch te ontdekken of de techniek van slag en snijbeweging correct is, gebruiken we opgerolde matten van rijststro. Naast deze test kent Iaido Kata’s. Dit zijn series van vooraf afgesproken bewegingen in een vaste volgorde. De Kata’s die Shin Sei Ryu bestudeert, heten Pinang. De basis bestaat uit 19 Pinangs. Pinangs zijn een onderdeel van onze zwaardstijl: Tai Ki Ken Do.

Tijdens een training wordt er gewerkt met botte stalen zwaarden, houten Jo’s, houten Tanto’s, Bokken en Shoto. De Bokken is bij Shin Sei Ryu soms een houten zwaard en dan weer een wapen op zich.

Potentiële leerlingen zijn altijd van harte welkom om GRATIS twee proeflessen mee te doen. Neem daarvoor gerust contact met ons op. Daarna(ast) is het mogelijk om een proefpakket af te nemen, om 4 weken langer mee te doen, alvorens lid te worden. Trainingskleding (uniform) kan bij ons worden aangeschaft. Wij hebben de meeste pakken en badges op voorraad. Op de pagina tarieven vindt u de actuele prijzen.